Napelem

A napelem, vagy más néven fotovillamos elem, amely az elektromágneses sugárzást közvetlenül villamos energiává alakítja át, és így hasznosítja számunkra a nap energiáját.
A napenergia kihasználása tiszta és megújuló energiaforrás, és emellett a telepítését követően ingyenesen korlátlanul a rendelkezésünkre áll.

Többféle napelem létezik, a két legelterjedtebb:

Yingli index napelem

 

Polikristályos napelemek, melyeknek hatásfokuk 15% körül van és némileg olcsóbb napelemek közé tartozik

 

 

 

napelem-monokristalyos

 

Monokristályos napelemek, melyeknek hatásfokuk 18-25% körül van, és a magasabb hatásfok mellé párosul természetesen a magasabb ár is.

 

 

A napelem rendszerek kihasználásának leghatékonyabb telepítési módja magyarországi viszonylatban 35%-os déli tájolású tetősík feltételez, ezzel reggeltől estig tud áramot termelni, napos időben. A reggeli és esti időszakokban természetesen nem akkora intenzitással, mint a déli órákban, amikor a napsugár beesési szöge a legoptimálisabb, valamint a rendszer hatásfokát nagyban befolyásolja az időjárás viszontagsága pl: felhős az ég.

A napelem rendszer két típusa:

Szigetüzemű rendszer:napelem szigetüzem
Mivel az elektromos fogyasztókat folyamatosan szeretnénk üzemeltetni, viszont a napelem nem tud folyamatosan energiát biztosítani, így valamilyen energiatárolóra van szükségünk, azaz akkumulátorokat kell alkalmaznunk a rendszerben, amivel áthidalhatjuk az alacsonyabb napfény-intenzitású időszakokat, és ezáltal az akkumulátorból kinyerve tudjuk működtetni elektromos berendezéseinket. Olyan területeken telepítjük, ahol az elektromos hálózat nincs kiépítve, pl: tanyák, öko-farmok esetében.

 

Hálózatra kapcsolt rendszer:napelem hálózatra kapcsolt
Ebben az esetben a beépített inverter a napelem egyenáramát váltakozó árammá alakítja át, és visszatáplálja a hálózatba. A visszatáplálás természetesen csak a hálózat periódusával szinkronizálva lehetséges és az elektromos művek engedélye szükséges hozzá, az oda-vissza mérő órát is a szolgáltató biztosítja. A technológia tehát csak ott alkalmazható ahol ki van építve elektromos hálózat.

 

Cégünk vállalja napkollektor rendszer mellett, solar rendszer kivitelezését is, kérjük vegye fel velünk a
kapcsolatot.