Napenergia

Dánia a napenergia hasznosításban a napkollektorok alkalmazásában a világ élvonalába tartozik. Hogy ez miért különösen érdekes? Évente 200 nap esik, vagy felhős az idő. Ettől függetlenül megéri számukra a napenergiát ipari méretben hasznosítani.images

Számoljunk: Dánia magas szinten profitál a napenergia hasznosításból mindössze évi 100 – 200 felhőmentes nappal. Ezzel szemben a Kárpát-medencében évi 2000 – 2300 a napsütéses órák száma. További 100 napot írhatunk a számlánkra a felhőzeten keresztül átszűrődő több-kevesebb fényből, amiből a napkollektor annyi energiát képes hasznosítani, hogy a rendszerben lévő vizet 30 – 35 fokosra melegíti. Az általunk gyártott napkollektorokat számos országban, így Dániában is használják.

Gyakorlatilag kimondhatjuk, hogy az év 365 napjából 300 napon át jelentős energiát gyűjthetünk össze a napkollektor segítségével. A szelektív bevonattal ellátott kollektorok minden négyzetmétere ezeken a napokon kb. 50 liter, 50 fokos melegvizet képes szolgáltatni.

Kollektor nagy mező DániaÍgy olyan berendezés tervezhető, amely egy család melegvíz igényének 70 – 80 %-át, fűtés igényének pedig 20 – 40 %-át képes biztosítani a napkollektor segítségével.

A napkollektor gyakorlatilag csak a besugárzás erősségére érzékeny, a környezeti hőmérséklet nem nagyon befolyásolja a teljesítményét.

Az emelkedő energiaárak és az olaj és gázkészletek lassú fogyása jó indok arra, hogy befektessünk egy napkollektor-rendszerbe, amelynek egyszeri költsége általában 5-10 éven belül megtérül, ami a termék 30 – 40 éves élettartamát tekintve azt jelenti, hogy 15-30 évig ingyen szerezhetünk energiát!

A napkollektor mindenhol alkalmazható, ahol melegvízre és fűtésre van szükség.

Például családi házakban, társasházakban, lakótelepi épületekben, közintézményekben, ipari létesítményekben, campingekben, nyaralókban.

 

Letölthető érdekességek: A napenergia hasznosítás piaci elemzése