Fűtés napkollektorral

Kombinált napkollektoros fűtés-használati melegvíz rendszerek

A kombinált rendszerek a használati melegvíz előállítása mellett képesek fűtés-rásegítésre és medencefűtésre is. Utóbbi a legjobb megtérülési idővel bír.

A fűtésrásegítéses berendezések nagyobb kollektorfelületet igényelnek mint egy használati melegvizes rendszer. A tapasztalatok azt mutatják hogy 1 m²-es kollektorral hatékonyan 5-7m² lakás-alapterületre tud hatékonyan rásegíteni! A nagyobb kollektorfelülettet le kell tudni terhelni nyáron is pl. medencefűtés rendszer kiépítésével így, pl. elkerülhető a hőcserlőfolyadék felforrása. Ha nem áll medence rendelkezésre akkor Drain-back (visszafolyásos) berendezést kell kialakítani. Ezeknél a berendezéseknél amikor a fűtött körök elérik a kívánt hőfokot, a vezérlés leállítja a szivattyút és a höközvetitö folyadék visszaürül a kollektorokból egy erre szolgáló tartályba. Drain-Back berendezéshez olyan kollektortípus szükséges, amiből a folyadék akadálytalanul vissza tud ürülni, kínálatunkban az SA típusú (álló) kollektoraink alkalmasak erre.

A kombinált rendszerek a használati melegvíz előállítása mellett képesek fűtés-rásegítésre és medencefűtésre is. Utóbbi a legjobb megtérülési idővel bír.

Éves átlagban a fűtésre használlt energia 30-40%-ban váltható ki napenergiával.
Bár fontos tényező, hogy milyen fűtőtestek állnak rendelkezésünkre. A falfűtés, mennyezetfűtés ill. padlófűtés alkalmazásával használható ki a legjobban a napkollektorok által szolgáltatott energia, mivel ezek a rendszerek kisebb előremenő hőmérséklettel dolgoznak. Ezeknél a rendszereknél maga a padló ill. a fal tárolják a nap közben felvett energiát, de a nagyobb rendszereknél illetve a radiátoros megoldásoknál puffertároló alkalmazása szükséges. Ez gondoskodik arról, hogy a kollektorok által nap közben felvett energiát fokozatosan és folyamatosan éjszaka sugározhassuk otthonunkba.

Rövid működése:
Amikor a víz a tároló alján elér egy bizonyos hőmérsékletet, a vezérlés átkapcsol egy háromágú szelepet (1), így a napkollektorok által szolgáltatott hőenergiát egy hőcserélőn vagy egy puffertárolón keresztül (2) a központi fűtés rendszerébe engedjük.A tapasztalatok szerint 1m² napkollektorral 4-5 m² épület fűtésére lehet hatékonyan rásegíteni. Az ilyen arányban megvílósított berendezések a március-áprilisi és a szeptember-októberi időszakokban közel 100%-ban fedezni tudják a fűtés hőszükségletét.

Uniterm berendezés

Esztétikus kivitelének köszönhetően akár lakóhelyiségben, fürdőszobában, közlekedőhelyiségben is felállítható. Így ha Ön nem rendelkezik külön gépészeti helyiséggel, akkor sem kell lemondania napkollektoros rendszer használatáról.Az Uniterm berendezés tartalmazza a használati melegvíz készítésére és fűtés-rásegítésre alkalmas rendszereket. Létezik 275 literes és 525 literes változatban. A két hőcserélős egység beépített szivattyúval, 2000 W-os fűtőpatronnal és vezérlőelektronikával rendelkezik. A berendezést szerelésre kész egységszekrényben szállítjuk.

Kérjen árajánlatot egyedi napkollektoros berendezések tervezésére és kivitelezésére az alábbi esetekben:

-napi 300 liter melegvíz igény fölött.
-kombinált berendezések (pl. használati melegvíz és fűtés kiegészítés)
-medencefűtés
-egyedi megoldások, ipari, közületi napkollektoros rendszerekhez