Melegvíz előállítás napkollektorral

Gravitációs (keringetőszivattyú nélküli) napkollektor rendszerek

Az egyik legkedveltebb és legkedvezőbb árú napkollektoros használati meleg víz előállító rendszer. Az általunk készített gravitációs rendszerek kétkörös felépítésűek, (a napkollektor vízkörében fagyálló hőközlő folyadék kering, a szekunder körben pedig a használati meleg víz) a így a megfelelő primer oldali szigetelés alkalmazásával mind a négy évszakban használhatók.

 

Alkalmazási területek:
-családi házak
-nyaralók
-hétvégi házak
-kempingek

A gravitációs rendszerekben a hőközvetítő folyadék szabadon kering, nincs szükség szivattyúra és vezérlő elektronikára. Fontos műszaki követelmény hogy a hőcserélő tárolót a kollektor szintje fölé kell szerelni, és a csővezetéknek viszonylag rövidnek kell lennie (maximum 6 m). Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, akkor a keringető szivattyú és a vezérlés beépítése elkerülhetetlen.

Rendszereink: (az adatok megfelelő tájolás mellett érvényesek)

G125 1-2 fő 2 m² kollektor 125 l. bojler
G160 2-3 fő 2,2 m² kollektor 160 l. bojler
G200 3-4 fő 3 m² kollektor 200 l. bojler

Keringetőszivattyús rendszerek

Alkalmazási területek:
-családi házak
-társasházak
-sorházak
-panziók
-konyhák

Lássuk, hogyan néz ki egy működő berendezés. A napenergia gyűjtése, tárolása illetve felhős időben a víz után fűtése egy 2 hőcserélős tárolóban történik, tapasztalok szerint ez a legjobb megoldás. A tároló aljába kerül a vezetékes hálózatból a hideg víz. A napenergia minden esetben a lehető leghidegebb ponton fejti ki a hatást, így biztosítható, hogy szűrt napfény esetén is maximálisan kihasználhassuk a kollektorok teljesítőképességét.
Amint a napsugárzás intenzitás elegendő ahhoz, hogy a napkollektor néhány fokkal túlmelegedjenek a tárlóaljában lévő hő érzékelő ponthoz képest, az elektronika parancsot ad a szívagyúnak az üzemre. A Hőközlő folyadék megmozdul, és a hőenergiát a tárolóban épített hőcserélőn keresztül, az édesvíznek adja át. A hőcserélő környezetében felmelegített víz a gravitáció hatására fölszáll, és a hőmérsékletének megfelelő helyét elfoglalja a tartályban, melyben igen erős rétegződés figyelhető meg.
Az után fűtésre beépített eszköz, amely elektromos patron, vagy a kazán hőcserélője is lehet, fizikailag mindig a solár hőcserélője fölött helyezkedik el. Ez a műszaki megoldás egy részről azt eredményezi, hogy a segédenergia csak egy biztonsági meleg vízkészletet fűt, tág teret engedve a napenergiának. Másrésztől kevésbé napsütéses napokon az utánfűtő regiszter már előmelegített vizet melegít, így kevésbé hűti vissza a kazán fűtővizet, ezzel is energiát takarítva meg.

1: Szivattyú
2: Golyóscsap
3: Keverő szelep
4: Fűtő patron
5: Hőmérő
6: Vízgyűjtő
7: Szelep
8: Nyomás mérő
9: Tágulási tartály
10: Leeresztő szelep
11: Biztonsági szelep
12: Lefolyó
13: Szelep
14: Vezérlés
15: Hőmérő
16: Légtelenítő
A solárkör tartozékait egy összeszerelt szivattyú egységben szállítjuk, vagy választhatja az általunk forgalmazott Dán Uniterm solár egység szekrényt.  

Rendszereink:

ZH200 SF1 1-2 fő 2,2 m² kollektor 200 l. bojler
ZH200 SF2 2-4 fő 4,4 m² kollektor 200 l. bojler
ZH300 SA4 3-6 fő 8,8 m² kollektor 300 l. bojler
ZH400 SA4 4-8 fő 8,8 m² kollektor 400 l. bojler
ZH500 SA5 5-10 fő 11 m² kollektor 500 l. bojler
ZH1000 SA10 10-20 fő 22 m² kollektor 1000 l. bojler

A napkollektor területének kiszámítása

Ahhoz,hogy meghatározzuk a szükséges napkollektor területét, ismerni kell azt az energiafogyasztást amelyet a rendszernek fedeznie kell. Kiindulásként a következő szabályok használhatók:
-Napi melegvíz fogyasztás: kb. 40l/felnőtt
-Kollektor terület: 1-1,5m²/ember.
-Tárolókapacitás: 50-75l/1m² kollektor.

Tipikus házi melegvízberendezések:
1-2 személy ellátására: 120l-es bojler, 2 m² napkollektor.
3-4 személy ellátására: 200l-es bojler, 4 m² napkollektor.
5-6 személy ellátására: 300l-es bojler, 6 m² napkollektor.